
ציור: מיכאל פאוסט
המוזיקה הישראלית ובפרט האינדי הישראלי מלאים בטיפוסים מיוחדים, אך גם מתוך הרשימה הארוכה הזאת שולי רנד בולט מעל כולם. השחקן שכיכב בתור בני, שוטר-דוש-תל-אביבי, ב'חיים על פי אגפא' של אסי דיין, חזר בתשובה והפך בעיניי לאחד הקולות החשובים בחברה הישראלית, ואחד הזמרים המוערכים בה. באלבום החדש, 'אירוע מתגלגל', המוזיקה של רנד עלולה להיתפס כמוזיקה פשוטה בהאזנה לא קשובה, בגלל הקול העצום שלו והעיבוד שלא כולל יותר מדי התחכמויות מוזיקליות או טריקים הפקתיים. בפועל מדובר בתיאור מורכב ועשיר של המציאות של כולנו, כפי שמתבטא כבר בעטיפה היפה, המכילה איורים של שירי האלבום. זהו ציור יפהפה של מיכאל פאוסט ובו אנחנו רואים שקדייה נובלת, מלאך עייף, שוטר מתחקר נבחר ציבור, עירוי ואדם שדומה לגבריאל בלחסן. בתוך כל אלה ונטמע ברקע, שולי רנד יושב ומסתכל. נקודת המבט הזאת מסייעת לנו להבין את 'אירוע מתגלגל', על 26 דקותיו.
סתם איש שקרן עם כנפיים
רנד הוא אדם מאמין שאף מלמד תורה. האמונה נמצאת איתו בכל צעד ושעל ועוטפת כאן את האלבום. שיתוף הפעולה עם ימי ויסלר מהבילויים (שהלחין חלק גדול מהשירים) יכול לעורר ציפייה לשירי מחאה, אך המחאה של רנד היא אחרת. הוא מתאר את ה"מלאך שלו" בתור מי שלא מצליח להתגבר על התמכרויות, מחפש אמונה ומתעייף מהחיים עצמם. "המלאך שלי הופך פתאום פוליטי", הוא שר ומהדהד את 'נשל הנחש' של מאיר אריאל כשהוא שואל אותו מה יוצא לו מזה. המלאך שלו כבר לא מלאך, וזה משאיר אותו לבד בתוך דממה דקה, השקט שנשאר אחרי התגלות אלוהית ככתוב בספר מלכים א', ותופס אותו לא מוכן. כאן ויסלר קיבל קרדיט של כותב שותף, ואפשר להרגיש את הטאץ' של הבילויים. חלק מהשירים הגדולים ביותר של ויסלר וענבר לא היו שירים פוליטיים, אלא שירים על בדידות.
הבדידות בגרסת שולי רנד היא שקט מפחיד שתופס אותו לא מוכן, בלי שום סימן מקדים ובניגוד למוזיקה, באמצע שום מקום. לא חסרים מוזיקאים שבחרו לשיר דווקא על השקט, אבל הגרסה של רנד על הדממה שנמצאת "בין גני הילדים לסוכות האבלים" מרתקת. כמו בעטיפת האלבום, רנד הוא מספר שחי לצד השירים ולא בתוכם, כמעין משקיף על הסיטואציה, והדבר מודגש באמצעות השימוש בגוף שלישי לאורך רוב השיר.
גישת ההתבוננות נוכחת בשיר הנושא של האלבום, לדעתי השיר הכי טוב שנכתב על החברה הישראלית מאז הטבח. רנד מתאר כאן "יד נעלמה שמכבה לו את האור" ואותו לצד מיטת בית חולים, שבה שוכבת מישהי שלא פקחה את העיניים במשך שלושה ימים. הטרגדיות ממשיכות מסביב: לוחם מוכה פוסט טראומה, רופא שטוען ש"נרדם לו המזל" בגלל כרטיס גירוד, ואז רנד והשביס שותקים במעלית. גם מתוך העצב הזה, רנד טוען שאף פעם לא מזיק להתפלל, לחפש רעש בתוך אותה דממה.
חיבור אחר בין האלוהי לגשמי אצל רנד נמצא ב'גבריאל', שיר שנכתב בהשראת ערב המחווה לגבריאל בלחסן שנערך בהאנגר 11 לפני כשנתיים. הייתי אז בקהל וחזיתי מקרוב בגרסת הכיסוי המהפנטת של רנד ל'תפילה צעד 11' של בלחסן, אחד משיריו הדתיים ביותר. רנד מתאר כאן את הגשמיות וכמעט המכניות של ההופעה עצמה: מהטלפון שהוא קיבל, דרך הישיבה מאחורי הקלעים ועד המונית חזרה הביתה. בתוך סיפור המסגרת של השיר הוא צובע את סיפור חייו של בלחסן, "המלאך הזמר" כדבריו, בגוונים מיסטיים. הוא מתייחס כאן לחלק גדול מהשירים המופתיים של בלחסן, כולל ציטוט ישיר של 'תלמי אליהו' שבו בלחסן מתאר את ההלוויה של עצמו. רנד מתאר את בלחסן כשילוב בין המלאך גבריאל והחלילן מהמלין, והוא היה קצת מכל אחד מהם. זהו שיר שהוא הספד למת מצד אחד ומבט על החי מהצד השני.
הגלגול
המוטיב המרכזי השני באלבום של שולי רנד, אחרי מלאכים כאלה ואחרים, הוא גלגול. הוא אף מתייחס לכך באופן ישיר בשמות שניים מהשירים, 'אירוע מתגלגל' שבו הוא מתאר אירוע שמתפתח מהצד, ו'לגלגל את זה הלאה' העוסק בפרשת שחיתות רגע לפני הפיצוץ, מנקודת מבט של סגן שר, שר וחוקר משטרתי. זהו השיר הקברטי ביותר באלבום, עם קולות רקע, קצב מהיר יותר, חריזה משמעותית ולחן שהזכיר לי מעט סווינג. בשונה משירים אחרים יש פה סיפור של ממש, בלי מסגרת ורמיזות. הוא מסיים אותו בדיבור ישיר אלינו, המאזינים, ואומר ש"גם אנחנו, גדול כקטן על הכדור המסתובב הזה, קמים ומנסים רק לגלגל את זה הלאה". הרבה קומדיה, מעט אלוהות.
הגלגול הזה עשוי להתפרש גם כגלגול תאולוגי, בטח במקרה של רנד שחזר בתשובה ועדיין ממשיך לחפש גאולה. הוא מתאר את זה בעצמו ב'נהר המתאר מכל הכתמים', כינוי שהרבי נחמן מברסלב הדביק לעצמו. מדובר בקטע מעבר שבו הוא אומר שאם היה יכול, הוא היה עוזב הכול ונוסע לנהר הדמיוני הזה. משם הוא ממשיך ומנבא ששבע השנים הטובות עוד לפנינו, התייחסות ישירה לחלום המקראי של יוסף ולפרה שמופיעה בעטיפת האלבום. באלבום רנד קופץ בין זמנים, סיפורים מצבים נפשיים אך מצליח להישאר אופטימי, מבטיח שאנחנו בדרך לשנים טובות מראה ויפות תואר שינקו את שברי הלוחות שנהרסו. במקור, 'אירוע מתגלגל' נוצר לאחר שרנד וימי ויסלר רצו לכתוב מחזמר לפי סיפורו של רבי נחמן מברסלב, מה שלא קרה בסופו של דבר והוביל את המפגש ביניהם לאלבום מוזיקלי שונה לחלוטין. השירים עצמם נוצרו "בחברותא" כפי שרנד אמר. זהו אוסף סיפורים שמרגישים רלוונטיים לחיים של כולנו, ולדעתי אחד האלבומים הטובים ביותר שיצאו בעברית בשנים האחרונות.
COMMENTS